Vill du söka till en YH-utbildning? Då är det dags att komma igång med din ansökan. Sista ansökningsdatum för utbildningar på yrkeshögskola varierar mellan olika utbildningar, men för många ligger sista ansökningsdagen någon gång i april-maj då många utbildningar drar igång i augusti-september. Kolla med den skola du vill ansöka till för att ta reda på exakta datum.
Vad ska jag ha med i min ansökan?
Beroende på skola och utbildning kan din ansökan behöva innehålla olika saker. Stäm därför alltid av med skolan om vad som måste finnas med. Det vanligaste du behöver ha med är:
- Betyg
- Personligt brev
- Arbetsintyg
- Arbetsprover
För många utbildningar krävs även särskilda förkunskaper. Det kan vara att du måste ha godkända betyg från vissa specifika kurser från gymnasiet eller att du ska ha viss arbetslivserfarenhet. För detta kan du behöva skicka med intyg.
Vart ska jag ansöka?
Det är skolorna som själva sköter antagningen till YH-utbildningar. Du kan hitta länkar till ansökningssidan för varje utbildare på skolans egna hemsida.
Förslag på utbildningar
Vad behöver jag för att vara behörig till YH?
För att vara behörig till en yrkeshögskoleutbildning behöver du ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Något av följande krävs för behörighet:
- En gymnasieexamen från gymnasieskolan eller Komvux
- En svensk eller utländsk utbildning som motsvarar en examen från gymnasiet eller Komvux
- Behörighet till motsvarande utbildning i Danmark, Finland, Island eller Norge
- Reell kompetens som gör att du har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen
Du behöver dessutom ha tillräckliga kunskaper i svenska.
Reell kompetens och särskild behörighet
Reell kompetens kan vara erfarenheter som du tillägnat dig någon annanstans än gymnasiet eller Komvux. Det kan vara genom arbete, kurser du tagit på fritiden, föreningsverksamhet eller annan praktiskt erfarenhet. Det är skolan som bedömer om du uppfyller kraven för reell kompetens.
För vissa utbildningar behöver du också ha förkunskap inom ämnesområdet. Det kan vara arbetserfarenhet eller krav på att du ska ha läst specifika kurser. Vilken förkunskap som krävs varierar beroende på utbildning.
Skolan kan även göra enskilda bedömningar så att du har möjlighet att komma in trots att du saknar behörighet. Det görs grundat på om skolan bedömer att du ändå kommer att klara utbildningen och kommande yrke.
Vad händer efter jag skickat in min ansökan?
Processen för antagning sker i tre steg och sköts individuellt av respektive utbildningsanordnare.
- Din ansökan kontrolleras för att fastställa att du uppfyller förkunskapskraven och är behörig till utbildningen.
- En urvalsprocess görs om det är fler behöriga än antalet platser på utbildningen. Hur urvalet görs kan skilja sig åt mellan olika utbildningar. Det brukar baseras på betyg, särskilt prov (skriftligt test eller intervju), tidigare utbildning eller yrkeserfarenhet
- Beslut om antagning och du får besked om blivit antagen till utbildningen.
Källa: yrkeshogskolan.se