Ashas framtid jäser på Astar
Intresset för bakning fanns alltid hos Asha Toppo. Nu har hon gjort slag i saken och går utbildningen Bageri och konditori på Astar. Hon kunde inte ha valt bättre, som hon själv säger.
Ashas utbildning:
Namn: Bageri och konditori - lärlingsutbildning
Ort: Jönköping, Nacka, Nyköping, Nässjö, Sundbyberg
Utbildningstyp: Yrkesvux/Program (Komvux)
Skola: Astar
Längd: 46 + 2 veckor
Studiestöd: Ja
29-åriga Asha studerade medie- och kommunikationsvetenskap och trodde att hon hörde hemma i reklambranschen, men brytpunkten kom när hennes hjärta slog mer för bröd och bakverk. Från att bara ha bakat hemma bestämde hon sig för att göra det till sitt yrke.
– Det var ett stort steg att byta inriktning, men det gick bra för mina nära och kära var mycket stöttande. Jag är egentligen inte kontorstypen som sitter vid ett skrivbord utan jag gillar att jobba med händerna och vill använda min kreativitet, säger Asha.
Ett ögonblick senare tillägger hon med skratt i rösten:
– Bonusen är att jag på arbetstid får äta och göra choklad, något jag älskat sedan jag var liten.
Praktik på Lilla Mamsens Bageri
Praktiken Asha har på sin lärlingsutbildning passar henne jättebra. Hon får göra allt möjligt som till exempel deg, bröd, frallor, bullar och tårtor. Det svåraste är det pilliga dekorationsarbetet som kräver övning för att få till.
– Jag är noggrann av mig och vill att det ska se perfekt ut så därför är detaljerna det svåraste att få till. Men mina handledare är mycket pedagogiska och tillåter en att göra fel samtidigt som de förklarar varför, och det gör att jag lär mig snabbt.
En gång i veckan läser Asha teorin som ingår i utbildningen och tycker den är viktig att kunna. Hennes favorit är chokladkursen och provsmakningen som kommer med den. Hon är nöjd med upplägget – fyra dagar i veckan på praktik och en dag i skolan – och känner att hon inte skulle lärt sig lika mycket om det inte varit för praktiken.
– Allt är roligt på praktiken! Varje morgon vaknar jag och ser fram emot att gå dit. Jag trivs verkligen med det jag jobbar med och det är viktigt.
I framtiden vill Asha jobba på ett bageri i några år och efter det är planen att öppna ett eget ställe som är hemtrevligt och mysigt för alla fikasugna.
Vad skulle du säga till andra som funderar på att välja samma utbildning?
– Att jag varmt rekommenderar utbildningen till alla med ett bakintresse. Det gäller att hitta en praktikplats som du trivs på, men Astar hjälper dig med det. Och du ska veta att det är tidiga mornar ibland då brödet ska bakas, men du slutar till två så det är skönt.