Sök utbildning 👉

Så blir du kock

Är du en matälskare som gillar att laga mat till fler än dig själv? Då kan kockyrket vara ett passande yrke för just dig.

Bild på en kock som står i köket

Att bli kock är en dröm för många matälskare. Det är ett yrke som kombinerar kreativitet, precision och passionen för matlagning. Men hur tar man steget från att vara en hemmakock till att bli en professionell kock? Med en utbildning lär du dig mer än bara grundsmaker. Här guidar vi dig genom processen.

Vad gör en kock?

En kock är en professionell matlagare som arbetar på bland annat restauranger, hotell, cateringföretag och andra ställen där mat serveras. De ansvarar för att skapa och tillaga maträtter enligt menyer, ofta med hjälp av ett team i köket. Kockar måste vara noggranna, smaksäkra och kreativa för att leverera högkvalitativa måltider

Vilka arbetsuppgifter har en kock?

En kocks arbetsuppgifter kan variera beroende på arbetsplats och specialisering, men vanligtvis inkluderar de:

  • Planera och förbereda menyer. 
  • Tillaga och presentera maträtter. 
  • Hantera råvaror och beställningar. 
  • Säkerställa hygien och säkerhet i köket. 
  • Koordinera och leda kökspersonal. 
  • Kontrollera kvalitet och smak på maten. 
  • Anpassa recept och maträtter efter kundernas önskemål.

Så utbildar du dig till kock

För att bli kock krävs vanligtvis en formell utbildning inom matlagning och gastronomi. Det finns flera vägar att gå för att få den nödvändiga kunskapen och erfarenheten. Du kan utbilda dig redan under gymnasiet vilket gör att det finns kockutbildningar på komvuxnivå. Du hittar även kockutbildningar på yrkeshögskola och på högskola och universitet.

Utbildning till kock på universitet och högskola

universitet och högskolor kan du läsa gastronomi och kulinarisk konst. Dessa program ger dig en bred teoretisk och praktisk grund i matlagning och kökshantering. Här får du även möjlighet att fördjupa dig inom specifika områden som dietetik eller livsmedelsvetenskap.

Utbildning till kock inom andra skoltyper

Förutom universitets- och högskoleutbildningar finns det flera andra alternativ inom andra skoltyper. Yrkeshögskolor (YH) erbjuder praktiskt inriktade program som ofta inkluderar längre praktikperioder. Komvux och folkhögskolor har också utbildningar inom matlagning som är anpassade för vuxna studenter. Dessa program är oftast kortare och mer fokuserade på praktiska färdigheter.


Egenskaper du behöver som kock

💡Simultanförmåga

När du är kock kommer du vid många tillfällen laga olika rätter samtidigt. Arbetet i kök kräver att du kommer kunna vispa en sås för att sedan direkt efter, eller kanske till och med under tiden, steka en köttbit.

Stresstålighet

Under perioder kan det bli mycket att göra samtidigt, för att ditt arbete som kock ska fungera är det viktigt att kunna hantera tidspress.

✅ Organisationsförmåga 

För att få ihop stressiga stunder i köket, gäller det att du kan organisera och planera alla insatser som ska göras. Många kök har team som bara förbereder kvällsserveringen genom att hacka stora mänger grönsaker inför kvällen. 

🤝 Samarbetsförmåga 

Som kock måste man kunna arbeta i lag tillsammans med andra i köket. I köket har man olika roller och det gäller att alla kan samarbeta för att köket ska kunna leverera.

🍲 Kreativ förmåga

Att kombinera smaker och presentera mat på ett tilltalande sätt är kreativa delar av arbetet.

Vad tjänar en kock?

Ta reda på genomsnittslönen för en kock, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter tre och fem år framåt.

Se genomsnittslönen för kockar

Källor: arbetsformedlingen.se

Vanliga frågor

  • Det kan variera en del mellan olika skolor och utbildningar. En kockutbildning brukar sträcka sig upp emot ett år, från 40 till 70 veckor.

  • Arbetsförmedlingen bedömer att det finns stora möjligheter för kockar att hitta arbete. På fem års sikt förväntas efterfrågan på utbildade kockar öka.

  • Kockar arbetar ofta i skift. Det betyder att en kock kan arbeta från tidig morgon till en bit in på eftermiddagen medan det också kan betyda att du arbetar från eftermiddag till efter stängning sent på kvällen. Arbetstider varierar och beror mycket på vilken arbetsgivare och vilket typ av kök du arbetar i.


Annonser