Sebastian Olsson har studerat till audionom på Sahlgrenska akademin - Göteborgs universitet. Här berättar han mer om utbildningen, varför han valde audionomyrket och hur han upplevde studentlivet!
Musik och att arbeta med människor har alltid varit ett stort intresse för Sebastian Olsson. Efter ett par år i både lärar- och restaurangbranschen var det dags att testa något nytt. Han blev tipsad om utbildningen till audionom, vilket visade sig vara en perfekt matchning!
Musik som stort intresse
För Sebastian har alltid musiken varit ett brinnande intresse. Han beskriver ljud som spännande och på fritiden pysslar han med musik i alla dess former, både i hemmet och utanför.
“Jag är dels sångare i den sceniska kören Amanda och dels ljudtekniker. Jag har precis blivit klar med en mindre studio där jag brukar hålla till en till två kvällar i veckan. Sen så spelar jag lite på mina instrument hemma också.”
Tidigare har Sebastian arbetat som lärare och inom restaurangbranschen, två yrken där han får jobba med människor vilket han trivs bra med, men efter ett par år var det dags för att testa något nytt.
“Min dåvarande flickvän tipsade mig om utbildningen och efter att ha läst på lite om vad en audionom gör så kände jag att det borde passa mig som handen i handsken. Att få hålla på med ljud i kombination med att hjälpa människor är så kul och givande, att det dessutom finns en del spännande teknik inbakat i yrket är också ett stort plus för mig.”
Vad gör en audionom?
Audionom är ett yrke som kanske inte alla har hört talas om. I korta termer handlar yrket om att hjälpa människor med skadad eller nedsatt hörsel. Dessutom undersöker en audionom vad det underliggande problemet kan vara och provar ut hörselhjälpmedel samt hörselrehabilitering. Att få arbeta med ljud i kombination med att hjälpa människor var det som lockade Sebastian till att studera till audionom.
Sebastians studietid i Göteborg
Sebastian är från Göteborg och det föll sig därmed naturligt att studera till audionom på Göteborgs Universitet. Göteborg är en populär studentstad med ett levande studentliv. För Sebastian blev det bland annat engagemang i utbildningsrådet LoudUR för logoped- och audionomstudenter för att kunna vara med och påverka utbildningen. På helgerna jobbade han även extra på en restaurang.
“Då jag var inne på min andra studievända och eftersom jag kommer från Göteborg så blev det inte jättemycket “studentande”. Men det jag medverkade på var bra och kul, som till exempel den inledande insparken.”
Efter examen
Efter att Sebastian tagit sin examen har han fått chansen att arbeta som audionom, blivit inLASad och skaffat barn. Och han ser ljust på framtiden inom yrket.
“Just nu trivs jag med att arbeta kliniskt och tänker att jag ska göra det ett tag. Men någon gång kommer jag kanske fördjupa mig inom något spännande för att kanske kunna arbeta på utbildningen.”
Sebastian berättar även att han haft stor nytta av utbildningen i sitt arbetsliv. Faktum är att audionom är ett legitimationsyrke och därför krävs det att du gått en 3-årig utbildning för att kunna utföra dina arbetsuppgifter.
“Alla audiologiska tester, utprovning av och kunskaper om hörapparater samt kunskaper om hörselorganet är inte kunskaper som gemene man sitter inne på utan är något man får ta del av under utbildningen.”
Trots att utbildningen ligger till grund för ett väl utfört arbete menar Sebastian att kunskaper från tidigare erfarenheter bara är ett plus. Hans stora ljud- och musikintresse samt viljan att arbeta med människor var ju faktiskt det som ledde in honom på audionomyrket från första början.
Om du är en person som vill jobba med människor, teknik och hörsel kommer audionomyrket passa dig perfekt, menar Sebastian. Yrket är varierande där man arbetar med olika patienter med individuella behov.
“Det är ett fantastiskt roligt yrke där dagarna för det mesta är väldigt olika. Som audionom utför man samma moment i varje rehabilitering men varje patient är en individ med sina individuella behov. Detta gör varje rehabilitering unik vilket är en av de viktigaste aspekterna att ha med sig i yrket.”