FAQ - Akademiska program
Har du frågor om att söka utbildning, behörighet till olika utbildningar eller liknande? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på studentum.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren.
Just nu tar vi inte emot nya frågor.
Sök bland besvarade frågor
Kategori
Antal frågor
Senaste frågorna inom FAQ - Akademiska program
Jag skulle vilja plugga en jurist kandidatexamen i antingen Skåne eller Göteborg för att sedan vidareutbilda mig till advokat eller åklagare beroende på vad jag fastnar för. Vad heter utbildningen som ger detta? Hittar bara juristprogrammet och vet inte om det är rätt. Vore tacksam för hjälp!
Mvh Rebecca
Hejsan!
Om du vill ta en kandidatexamen i juridik är det juristprogrammet som gäller, precis som du är inne på. Här kan du läsa mer om juridik.
Lycka till!
Vänligen
Emma
Hej Sara!
Du kan inte studera en masterexamen i psykologi om du inte studerat en kandidatexamen i psykologi tidigare.
Jag gjorde en sökning i vår söktjänst på "utbildning i Storbritannien" samt "juridik" och dessa kom upp. Du kan lämna en intresseanmälan till någon av skolorna/utlandsförmedlarna så kontaktar de dig med mer info samt svarar på dina frågor om du uppger några i fritextfältet.
Lycka till!
Vänligen
Emma
Jag studerade hösten 2010 på MDH Eskilstuna, en företagsekonomikurs på 30p.
Den sista tentan på 4,5p missade jag dock p.g.a en längre tids sjukdom och efter att jag kommit tillbaka så fick jag ett arbete som jag började på.
Jag har alltså inte skrivit den sista tentan som jag då fick U på och därmed så har jag inte fått något betyg på kursen. Kan jag läsa upp det betyget?
Spelar mitt ofullständiga betyg någon roll för eventuella framtida högskolestudier?
Tack på förhand.
/Frida
Hej Frida!
Jag tycker att du ska ta kontakt med MDH direkt. Du borde kunna få komma dit och tenta av kursen så att du får dina 30 hp i företagsekonomi. Om du väljer att inte göra detta kommer det inte få några konsekvenser för ditt framtida studerande, så länge du inte väljer en utbildning där 30 hp företagsekonomi är ett krav för behörighet. CSN kan ha synpunkter om du söker studiemedel och ligger efter i kurser, men inte när det gäller så lite poäng som 4,5 hp.
Vänligen
Emma
Jag försöker förgäves att få fram information angående möjligheten att förbättra mina betyg från gymnasium.
Jag läste naturvetenskaplig linje och har bra betyg, men inte tillräckligt bra för att komma in på läkarlinjen här i Sverige. Jag har prövat att göra Högskoleprovet, men fundera över möjligheten att "läsa upp" betygen, dvs förbättra mina betyg i kemi, matte och fysik. Går det att göra? Jag har VG och skulle behöva MVG.
Tacksam om Ni kan ge mig ett svar, så jag kan planera vidare. Jag är 21 år.
Mvh
Heidi
Hej Heidi!
Det du kommer få göra om du vill förbättra dina betyg är att studera på egen hand och sedan göra så kallade "prövningar" på Komvux (vuxenutbildningen i din hemkommun). Du gör ett test och om du får bra resultat höjs ditt betyg i kursen. En prövning kostar cirka 500 kronor. Här kan du läsa mer under rubriken "Läsa upp betyg - hur funkar det?".
Observera att de som läser upp sina betyg på Komvux hamnar i urvalsgrupp 2 vid ansökning till universitet/högskola. Ur denna grupp blir betydligt färre antagna, detta för att de med bra betyg direkt från gymnasiet ska gynnas i urvalet. Så det är en avvägning du får göra, om dina chanser att komma in verkligen komemr öka om du studerar upp dina betyg.
Testa gärna att skriv högskoleprovet igen, man brukar få bäst resultat tredje gången man skriver.
Du vet väl att du även kan studera till läkare utomlands? Där brukar vara något lättare att komma in.
Vänligen
Emma
Jag undrar om man kan träffa någon syo konsulten och få information om olika utbildningar samt vad det finns för utbildningar idag?
Det var många år sedan jag läste och känner att jag inte vet vad det finns för utbud i dag.
Tack för hjälpen!
Hej!
Du kan kontakta din kommun. Där finns det SYVar som kan hjälpa dig. De finns även på universitet och högskolor.
Hoppas det går bra!
Vänliga hälsningar
Benjamin
Hej,
jag hittar bara en utbildning för Musikterapi.
Det är dock ett masterprogram och kräver grundläggande behörighet för avancerad nivå.
Du kan alltid göra en intresseanmälan till utbildningen och ställa dina frågor där, direkt till skolan.
Lycka till!
Vänliga hälsningar
Benjamin
Hej Angelica!
Din kommun behöver bara inblandad när det är vuxenutbildning det gäller, det vill säga komvux. Utbildningar på högre nivå väljer du själv vilka du vill söka, så länge du har rätt behörighet. Det samlade betygsdokumentet du kommer få från komvux ger dig grundläggande behörighet. Vissa utbildningar kräver särskild behörighet, det innebär att du ska ha studerat vissa specifika ämnen på gymnasiet/komvux så att du har rätt förkunskaper inför utbildningen.
När du tittar på Ky-utbildningar ska du inte glömma att även titta på Yh-utbildningar. Yh kommer att ersätta Ky från och med nästa år. Det är i princip samma sak. Ky/Yh-utbildningar uppstår när det finns behov av en viss kompetens i en bransch. De sker därför i nära samarbete med näringslivet. En Yh/Ky-utbildning läggs ner när branschen blir mättad på den kompetensen. Utbildningarna innehåller mycket praktik, ca en tredjedel. De är ofta mer specialiserade än universitets/högskoleutbildningar (på en universitetsutbildning får du något bredare kompetens, varför det ibland är svårare att definiera exakt vad man blir). 9 av 10 får jobb snabbt efter en Yh/Ky-utbildning.
Här kan du läsa mer om Yh-utbildningar.
Här kan du läsa mer om universitet/högskola.
Vänligen
Emma
Arbetar sedan 17 år på ett företag inom ekonomiredovisning och har en mer assisterande tjänst.
Är nu i färd med att söka andra arbeten, då min tjänst har stagnerat och möjligheten att gå vidare inom bolaget inte finns
då ekonomiavdelningen är liten.
Jag har sökt ett flertal tjänster utan resultat och inser att jag behöver komplettera min utbildning för att
kunna konkurrera på arbetsmarknaden.
Är intresserad av att läsa Redovsing och Beskattning på distans.
Finns det möjlighet att yrkesarbeta och läsa samtidigt?
Hälsar titti
Hej Titti!
När du funderar över Ky-utbildningar ska du inte glömma att titta på Yh-utbildningar, vilka kommer att ersätta Ky från och med nästa år. Här kan du läsa mer om Yh.
Du behöver dock inte begränsa dig till Ky/Yh när det gäller redovisning och beskattning. Det finns flera högskolor och universitet som erbjuder kurser inom detta område på distans. Kortare högskolekurser hittar du på studera.nu . Du kan begränsa din sökning till att även ange halvfart, så att du får tid att arbeta samtidigt.
Här är några av de Yh-utbildningar som finns inom redovisning.
Jag är en tjej på 19 år som hoppade av gymnasiumet på grund av att jag inte visste vad jag ville hitta på i mitt liv.
Jag är lite intresserad av jurestik utbildningen. Undrar först och främst vad de är för kvar för att komma in på den? Och om man måste ha studerat något speciellt innan?
Min plan är att bli advokat, studerar man vidare ifrån jurist till advokat då?
Mvh Ditte
Hejsan Ditte!
För att bli antagen till juristprogrammet krävs grundläggande behörighet (tre års gymnasium med godkänt i minst 90 procent av kurserna) samt Historia A och Samhällskunskap A.
Detta innebär att du har en del ämnen att läsa in innan du kan bli behörig till juristprogrammet. Detta gör du på vuxenutbildningen (komvux) i din kommun. Kontakta din hemkommun och be att få prata med en studie- och yrkesvägledare så får du hjälp. De lägger upp en individuell studieplan just för dig.
Här kan du läsa mer om hur det fungerar med komvuxstudier.
Här kan du läsa mer om juridik.
Tänk på att det är väldigt hög konkurrens för att komma in på juristprogrammet. Du behöver ha väldigt höga betyg. En idé kan vara att du även skriver högskoleprovet för att ytterligare öka dina chanser att komma in när du är klar på komvux.
Du blir jurist efter din utbildning och efter fem års arbete som jurist, samt om du blir invald i Advokatsamfundet, blir du advokat.
Lycka till!
Vänligen
Emma
Jag är intresserad av att läsa till socionom. Jag har endast grundskoleutbildning. Var börjar jag och hur går jag till väga?
Bästa hälsningar
Malin
Hejsan!
För att bli antagen till socionomprogrammet krävs grundläggande behörighet (tre års gymnasium med godkänt i minst 90 procent av kurserna) samt särskild behörighet i form av gymnasiekurserna Matte B och Samhällskunskap A.
Detta innebär att du har en del ämnen att läsa in innan du kan bli behörig till socionomprogrammet. Detta gör du på vuxenutbildningen (komvux) i din kommun. Kontakta din hemkommun och be att få prata med en studie- och yrkesvägledare så får du hjälp. De lägger upp en individuell studieplan just för dig.
Här kan du läsa mer om hur det fungerar med komvuxstudier.
Lycka till!
Vänligen
Emma