Har du för lågt snittbetyg för att komma in på din drömutbildning? Saknar du grundläggande eller särskild behörighet för ett program? Har du underkänt i ett ämne du behöver? Få inte panik – idag är möjligheterna många för dig som behöver läsa in eller läsa upp betyg. Du kan välja att studera en vuxenutbildning på distans, i klassrum eller göra en så kallad prövning.
Att plugga på komvux handlar om att komplettera de kunskaper som saknas från grundskolan eller gymnasiet. Vissa pluggar på komvux för att bli behörig till en annan utbildning, andra vill utbilda sig för att kunna få ett specifikt jobb som undersköterska, florist, ekonomiassistent eller rörmokare.
Komvuxkurser och utbildningar följer samma läroplan som gymnasiet gör. Takten och hur många ämnen du vill läsa väljer du och en studie- och yrkesvägledare tillsammans. Hen hjälper dig att göra en studieplan.
Förslag på utbildningar
Vad är grundläggande vuxenutbildning?
Den svenska vuxenutbildningen finns i många olika former. Allt ifrån statlig och kommunal vuxenutbildning till arbetsmarknadsutbildning, personalutbildning och kompetensutbildning i arbetslivet.
Den grundläggande vuxenutbildningen är till för dig som behöver komplettera din utbildning på grundskolenivå. Du kanske inte har läst alla grundskolans nio år, eller behöver repetera några ämnen innan du fortsätter på gymnasienivå.
Vad är gymnasial vuxenutbildning?
Den gymnasiala vuxenutbildningen är till för dig som behöver komplettera din utbildning på gymnasienivå. Den gymnasiala vuxenutbildningen har samma läroplan och följer samma kursplaner som den vanliga gymnasieskolan och ger samma kunskap.
De kurser du har läst klart och fått betyg i via kommunal vuxenutbildning (alltså komvux) kan du få dokumenterade i två olika betygsdokument – samlat betygsdokument respektive gymnasieexamen (slutbetyg från gymnasiet). Om du läst tillräckligt antal poäng och uppfyller läroplanens villkor får du ett slutbetyg. Har du redan ett slutbetyg från gymnasieskolan får du istället ett samlat betygsdokument.
På komvux kan du läsa fristående kurser om du bara behöver plugga upp något betyg, men du har också möjlighet att läsa en yrkesutbildning eller lärlingsutbildning.
Vem får läsa på komvux?
Komvux på grundskolenivå är till för dig som är minst 20 år och som behöver komplettera din utbildning på just grundskolenivå (alltså årskurs 1–9). Komvux på gymnasienivå är till för dig som behöver komplettera din utbildning på gymnasial nivå.
Om följande stämmer in på dig får du läsa på komvux:
- du börjar från och med den 1 juli det år du fyller 20 år
- du saknar de kunskaper som utbildningen ger och har förutsättningar att klara utbildningen
- du är bosatt i Sverige
Hur ansöker jag till komvux?
För att söka till komvux kontaktar du din hemkommun. Om din hemkommun inte erbjuder de kurser du behöver läsa för att bli behörig till högre studier så har du rätt till att läsa dem i en annan kommun. Det kan också vara begränsat med platser på olika kurser och prövningar på grund av begränsade resurser. Ta kontakt med vuxenutbildningen i din hemkommun för mer information.
Om fler ansöker till komvux på gymnasial nivå än det finns platser till så gör kommunen ett urval, och du ges företräde om du:
- vill bli klar med en utbildning som du har påbörjat enligt en skriftlig individuell studieplan,
- behöver utbildningen för att komplettera dina betyg för att du har gått ett reducerat program eller för annan behörighetskomplettering, eller
- behöver utbildningen i ditt nuvarande jobb eller i planerat yrkesval.
Får jag studiemedel för studier på komvux?
Som studerande på komvux är du berättigad till studiemedel från Centrala studiestödsnämnden, CSN. Tyvärr får du som vill läsa upp ett betyg i ett ämne du redan har betyg i inte studiemedel under tiden du pluggar. Det är helt gratis att plugga på komvux.
Plugga en komvuxutbildning på distans
När du läser på komvux har du stor frihet att bestämma hur du vill lägga upp dina studier. Du avgör själv om du vill läsa på heltid eller deltid, dagtid eller kvällstid, eller kanske på distans. Och du bestämmer själv vilka ämnen du ska läsa, och hur du ska kombinera dem. Det finns möjlighet att läsa endast en eller ett par enstaka kurser. I många kommuner erbjuds det även Yrkeshögskoleutbildningar (YH). Vilka utbildningar som erbjuds varierar från kommun till kommun. Ta kontakt med den kommun du är skriven i för att komma igång!
Hur funkar komvux efter gymnasiereformen 2011?
Undrar du hur det fungerar med studier på komvux efter att gymnasiereformen GY11 infördes? Vill du veta vad dina gamla kurser heter efter GY11? Har du betyg och kurser med GY11 och undrar vad dina kurser hette innan? Klickad dig vidare för mer information!
Gör en prövning för att få högre betyg
Fram tills för några år sedan var det många som pluggade på komvux för att läsa upp sina gymnasiebetyg och på så sätt öka sina chanser att komma in på en högskoleutbildning. I många kommuner har man nu tagit bort möjligheten att göra detta. Du som vill läsa upp dina betyg kan nu istället göra en prövning.
En prövning innebär att du läser en kurs på egen hand och sedan gör ett slutprov för hela kursen vid ett eller ett par tillfällen. Resultatet avgör sedan vilket betyg du får på kursen. Detta brukar kosta 500 kronor per kurs. Tyvärr får du inte studiemedel under tiden du pluggar inför en prövning.
Hur fungerar betygskomplettering?
Du som saknar en viss behörighet eller behöver öka ditt snittbetyg för att komma in på en högskoleutbildning kan göra det på två sätt: Behörighetskomplettering och konkurrenskomplettering. Samma betygskomplettering kan vara både en behörighetskomplettering och en konkurrenskomplettering, beroende på vilken utbildning du har sökt. Läs mer om kompletteringsbetyg här!
Vad innebär komvux som anpassad utbildning?
Komvux som anpassad utbildning (tidigare Lärvux) är en utbildning som är anpassad för dig med en intellektuell funktionsnedsättning eller en förvärvad hjärnskada. Precis som på komvux, ska du ha fyllt 20 år för att kunna ansöka till komvux som anpassad utbildning. Utbildningen erbjuds både på nivåer motsvarande anpassad grundskola och anpassad gymnasieskola. Det är gratis att börja studera, men utbildningen är tyvärr inte CSN-berättigad. Undervisningen sker vanligtvis i ett lugnare tempo i mindre grupper och efter avslutad utbildning får du betyg eller intyg.