Diplomutbildning: Kockutbildning inriktning a la carte - intensiv
Restaurangkockutbildning för det varma köket, med fokus på a la carte och fine dining.
Kockutbildning med fokus på a la carte matlagning samt franska kökets grunder - för dig som är intresserad av att arbeta i ett restaurangkök, kvarterskrog eller med fine dining! Utbildningen ger gedigen kunskap även för dem som vill lära sig restaurangkökets matlagningsgrunder och förbättra samt utveckla sina matlagningsfärdigheter, både hemma samt för eget livsmedelsföretag (t.ex. café, food truck etc.).Målet med utbildningen är att deltagarna ska få relevanta kunskaper, både praktiska och teoretiska för att kunna påbörja arbete som kock i ett restaurangkök.
Under den praktiska delen av utbildningen lär du dig bl.a. om knivkunskaper och skärtekniker, fonder, grundsåser, grundläggande bakning och desserter. Du lär dig att arbeta med olika tillagningstekniker (koka, steka, rosta, röka, bain-marie, baka etc.) samt tillaga olika råvaror (kött, kyckling, lamm, skaldjur, fisk, grönsaker, frukter etc.)
På teoretiska lektioner går vi genom menyplanering, grunder i köksekonomi, livsmedelshygien, livsmedelshantering, risker kring allergi och överkänslighet, rutiner och principer i köket, rent och estetiskt arbete, oskrivna koder och regler, samt köksredskapshantering.
Utbildningens lärare
Gaja Dudkiewicz B.Sc. & MIB har studerat på Umeå Universitet där hon fick sin Filosofie Kandidatexamen inom Måltids- och restaurangvetenskap med inriktning Gastronomi samt César Ritz Colleges i Schweiz där hon fick sin Masters diplom inom International Business in Culinary Management. Gaja har jobbat och gästspelat som kock både i Sverige och utomlands samt som föreläsare (bl.a på Umeå Universitet), kursledare och internationell restaurangkonsult. Hon brinner för att tillämpa vetenskaplig, teknologisk och gränsbrytande hantering av råvaror i både restaurangkök och hemmakök. Gaja har förstås också stor passion av att laga klassisk mat på högre nivå.
Kursinnehåll
- Fonder (ljus, mörk, fisk, hummer)
- Styckning och Knivkunskaper (stycka och bena ur kyckling, dela hummer, öppna ostron, filéa och bena ur fisk)
- Skärtekniker (arbete med frukt och grönt och de vanligaste skärtekniker – brunoise, julienne, chiffonade, segment etc.)
- 5 grundsåser (Tomat, Espagnole, Béchamel, Velouté, Hollandaise)
- Redningar och Roux
- Grundläggande bakning och degar (pastadeg, grissini)
- Grundläggande dessert tekniker (Olika typer av maräng: fransk, italiensk, schweizisk; mousser och krämer)
- Arbete med olika tillagningstekniker (koka, blanchera, ungs rosta, steka, röka, baka, bain-marie) samt ingredienser (kött/kyckling/fisk/skaldjur/färs/grönsaker och frukter)
- Upplägg och Servering (inklusive spritstekniker och dekoration)
- Matens Kemi - grunder
- Köksteori (arbeta rent och estetisk, oskrivna koder och regler, menyplanering, ekonomigrunder, regler, rutiner och principer, köksredskapshantering)
- Livsmedelshygien (livsmedelshantering, risker kring allergi och överkänslighet)
Examen, diplom m.m.
För diplom krävs 80 procents närvaro samt godkänd i kursmomenten.
Kostnader
Pris 26 995 kr. Råvarukostnad för ca 4 000 kr tillkommer och specificeras på fakturan.
Delbetalning: Som privatperson får du delbetala tre gånger utan extra kostnad, vänligen ange önskemålet i meddelande-fältet vid bokning.
Intresseanmälan
Välkommen till Medborgarskolan! Medborgarskolans diplomutbildningar En diplomutbildning på Medborgarskolan kan vara början till en ny karriär. En diplomutbildning är en yrkesutbildning där du får ett diplom som bevis på vad du lärt dig. Diplomutbildningen vänder sig till dig som vill...