Arbetsledare inom måltidsservice
Vidareutbilda dig till arbetsledare inom måltidsservice - du behövs!
Att vara arbetsledare inom måltidsservice är ett spännande yrke där du använder såväl dina kulinariska, som sociala och ekonomiska kunskaper. Utbildningen riktar sig till bland annat dig som redan idag arbetar inom måltidsservice och vill ta ett karriärkliv. Eller så jobbar du i en arbetsledande roll inom måltidsservice och vill bygga på med teoretiska kunskaper. Upplägget med 50 % utbildningstakt under två år på distans, där du själv väljer när du vill studera, passar perfekt för dig som vill arbeta och utbilda dig samtidigt.
Utbildningen finns på distans med närträffar i Stockholm eller Tranås.
Vad arbetar du med?
Varje dag serveras ca 3 miljoner måltider i grundskola, förskola, äldreomsorg och på sjukhus. Här är det viktigt att maten är näringsriktig och anpassad efter individens behov. Utbildningen ger dig rätt kompetens inom alla delar av detta mångsidiga yrke. Du får förmågan att självständigt leda en personalgrupp, samt hantera samtal och ge konstruktiv feedback för att gruppen ska utvecklas positivt. Du lär dig att göra arbetsschema och bemanna organisationen effektivt, och att bemöta personal och gäster från olika kulturer på ett bra sätt blir naturligt för dig. Ekonomi är en viktig del i yrkesrollen och du lär dig budget och kalkylering. Detta är också en utbildning för dig med ett stort kulinariskt intresse. Du blir duktig i matsedelsplanering och näringsvärdesberäkning, och får fördjupade kunskaper om matallergier och sjukdomar där specialkost krävs.
Efter examen kan du arbeta i en arbetsledande roll eller som arbetsledare inom måltidsservice. För att skapa en positiv matkultur, en helhetsupplevelse av måltiden som bidrar till goda matvanor, är behovet av motiverad och kompetent personal stort. Därför är du efter examen mycket eftertraktad på arbetsmarknaden.
Att studera på distans
Att studera på distans innebär stor frihet, och också stort eget ansvar. Du kan till viss del själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för distanslektioner, tentor, uppgifter osv. Programmet är en halvtidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 20 timmar/vecka på studier. Det ger dig möjlighet att arbeta samtidigt som du studerar. Du och dina klasskamrater kan ibland arbeta i grupp online och här får ni själva komma överens om när det passar er bäst att arbeta tillsammans med uppgifterna. Utbildningen är till största delen webbaserad och innehåller även fysiska träffar (sk närträffar) i Tranås (vårstart) eller Stockholm (höststart). Träffarna kan bland annat innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar och grupparbeten.
Notera att LIA:n vanligtvis inte genomförs på distans, utan sker oftast på plats. Du kan med fördel söka din praktikplats på eller i närheten av din bostadsort. Läs mer om LIA på vår hemsida.
Kommande kursstarter
Utbildningens innehåll
Distans (Stockholm)
- Budgetering & kalkylering, 15 YH-p
- Examensarbete, 10 YH-p
- Hållbarhet & klimatsmarta livsmedel, 15 YH-p
- Inköp & upphandling, 10 YH-p
- Kommunikation & bemötande, 20 YH-p
- Ledarskap & arbetsledning inom måltidsverksamhet, 25 YH-p
- LIA, 20 YH-p
- Livsmedel & alkohollagstiftning, 10 YH-p
- Matsedelsplanering i kostdatasystem, 20 YH-p
- Näringslära, 10 YH-p
- Organisation & arbetsrätt, 15 YH-p
- Specialkost, 15 YH-p
- Värdskap & måltidsglädje, 15 YH-p
Distans (Tranås)
- Budgetering & kalkylering, 15 YH-p
- Examensarbete, 10 YH-p
- Inköp & upphandling, 10 YH-p
- Kommunikation & bemötande, 20 YH-p
- Ledarskap & arbetsledning inom måltidsverksamhet, 25 YH-p
- LIA, 20 YH-p
- Livsmedel & alkohollagstiftning, 10 YH-p
- Matsedelsplanering i kostdatasystem, 20 YH-p
- Näringslära, 10 YH-p
- Organisation & arbetsrätt, 15 YH-p
- Specialkost, 15 YH-p
- Värdskap & måltidsglädje, 15 YH-p
LIA/Praktik
En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen och du följer arbetsplatsens rutiner. Cirka en tredjedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen. LIAn är en mycket uppskattad del av utbildningen och ger dig en viktig och bra förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam. Den kan också ge dig värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter examen.
I de flesta fall kan du välja att göra din LIA på den ort som passar dig. Om det inte finns företag på din hemort som anställer yrkesrollen du utbildar dig till, kan du behöva genomföra LIA på annan ort. Du kan då ansöka om merkostnadslån hos CSN.
Ansökan och behörighet
Distans med närträffar i Stockholm
- Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan
- Särskilda förkunskaper: lägsta betyg E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
- Hygien
- Livsmedel och näringskunskap 1
- Yrkeserfarenhet: ett års relevant yrkeserfarenhet, på heltid, inom verksamhetsområdet måltidsservice eller restaurangkök med matlagning i större skala eller minst 2 års yrkeserfarenhet med en tjänstgöringsgrad på minst 50%. Tänk på att ladda upp arbetsintyg när du gör din ansökan. Tänk på att ladda upp arbetsintyg när du gör din ansökan.
Urval
Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser görs ett urval. Urvalet sker utifrån de urvalsgrunder som presenteras nedan och denna process genererar poäng som ökar dina chanser att komma in på utbildningen. Urvalet görs på poäng på yrkeserfarenhet. Max 48 poäng.
Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser räknas poäng på relevant yrkeserfarenhet. Har du ett år på heltid eller två år på minst halvtid ger det 12 poäng. Varje månad därutöver ger ytterligare 1 poäng per månad. Max 48 poäng, max 4 år.
Vid samma poäng görs ett urval i form av lottning
Distans med närträffar i Tranås
- Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan
- Särskilda förkunskaper: godkänt i kurserna
- Hygien
- Livsmedel och näringskunskap 1
Ett års yrkeserfarenhet inom kök med matlagning, motsvarar yrkesinriktade kurser.
- Yrkeserfarenhet: yrkeserfarenhet inom verksamhetsområdet måltidsservice eller restaurangkök med matlagning i större skala, som omfattar minst ett år med en tjänstgöringsgrad på 100 % eller minst två år på 50%. Tänk på att ladda upp arbetsintyg när du gör din ansökan.
Urval
Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser görs ett urval. Urvalet sker utifrån de urvalsgrunder som presenteras nedan och denna process genererar poäng som ökar dina chanser att komma in på utbildningen. Yrkeserfarenhet räknas upp till fem år. Varje månad ger ett värde av 0,4 poäng. Max 24 poäng. Urvalet görs på det sammanlagda värdet av betyg och yrkeserfarenhet.
Vid samma poäng görs ett urval i form av lottning.
Samarbeten med arbetslivet
Utbildningen har initierats av och formats tillsammans med representanter från arbetslivet. Därmed ger utbildningen dig den kompetens som arbetslivet efterfrågar när de ska anställa, vilket gör dig mycket efterfrågad på arbetsmarknaden.
”Inom våra verksamheter finns det ett uttalat behov av den kompetens som utbildningen ska ge. I dag är det svårt att rekrytera till våra tjänster kock med produktionsansvar, den personalgrupp som leder och fördelar arbetet i köken.” Lena Bertilsson, enhetschef Borås stad
Examen, diplom m.m.
Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.
Kostnader
Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till CSN.
Intresseanmälan
TUC Yrkeshögskola
Hemligheten bakom TUC:s och våra studerandes framgångar, består av att vi tillsammans levererar det som arbetsmarknaden vill ha; ambitiösa människor med högaktuell kunskap som flyger in i yrkesrollen med kortast möjliga startsträcka. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med...