Symtomlindring inom palliativ vård
Lär dig främja livskvalitet i livets slutskede. I denna kurs lär du dig att kunna bedöma och lindra olika symtom, skapa en god individanpassad omvårdnad och ett värdigt omhändertagande i livets slutskede. Du får en djupare förståelse för hur palliativ vård kan anpassas utifrån olika tillstånd och symtom som uppstår vid svår sjukdom, inte bara fysiskt utan även psykiskt, socialt och existentiellt. Du kommer att få en fördjupad kunskap om de grundläggande principerna inom palliativ vård samt hur man hanterar kriser och sorg.
Under kursens gång lär du dig om orsaker, metoder och omvårdnadsåtgärder för att uppnå optimal symtomkontroll, lindra symtom och utvärdera insatser inom palliativ vård. Du kommer att utveckla färdigheter som gör det möjligt att erbjuda personcentrerad palliativ vård som främjar livskvalitet och lindrar symtom i livets slutskede för varje individ och sjukdomsfas. Dessutom kommer du att förvärva kompetens för att självständigt kunna bedöma, planera, genomföra och följa upp omvårdnaden, med målet att bevara en hög livskvalitet och ett meningsfullt liv för varje vårdtagare.
Kursens syfte är att förbättra din kompetens för att du ska kunna utveckla ditt arbete inom palliativa enheter eller team. Detta leder till att verksamheterna kan erbjuda högkvalitativ vård i enlighet med de globala målen i Agenda 2030. Kursen ger även kunskaper om nationella riktlinjer, vårdprogram, värdegrund och vårdteamets betydelse. Alla dessa kunskaper är mycket användbara i alla situationer som kräver symtomskattning, inte bara inom palliativ vård.
Behovet
Denna utbildning är efterfrågad i arbetslivet då den fyller en viktig kompetenslucka. Inom palliativ vård möter personalen människor i akuta skeden där både den döende personen och deras anhöriga befinner sig i en utsatt situation. Trots erfarenhet inom vård och omsorg saknar många personalen möjlighet till kortare kompetenshöjande insatser inom symtomlindring inom palliativ vård. Denna utbildning ger personalen de nödvändiga kunskaperna för att möta dessa utmaningar.
Att studera på distans
Att studera på distans innebär stor frihet, och också stort eget ansvar. Du kan i stor utsträckning själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för bland annat handledningstillfällen och kunskapskontroller. Inspelade föreläsningar varvas med handlednings- och diskussionstillfällen och utöver det tillkommer tid för självstudier.
Kommande kursstarter
Utbildningens innehåll
- Syfte, metoder och omvårdnadsåtgärder för optimal symtomkontroll.
- Symtomlindring och utvärdering av symtomlindrande insatser.
- Medicinteknik för specialiserad palliativ vård.
- Vård och omsorg för att främja livskvalitet.
- Nutrition och munhälsa.
- Lagstiftning, förordningar och dokumentation ur bland annat patientsäkerhetssynpunkt.
- Patientfall för reflektion och diskussion.
Ansökan och behörighet
- Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan
- Särskilda förkunskaper: som undersköterska ha arbetat med patientnära arbetsuppgifter under minst ett år på 100 % eller 50 % under minst två år. Tänk på att ladda upp arbetsintyg när du gör din ansökan.
- Urval
Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser görs ett urval. Urvalet sker utifrån de urvalsgrunder som presenteras nedan och denna process genererar poäng som ökar dina chanser att komma in på utbildningen.
Urvalet görs på det sammanlagda värdet av yrkeserfarenhet.
Yrkeserfarenhet räknas 1 poäng per månad. Max 36 poäng (3 år).
Vid samma poäng sker lottning.
Samarbeten med arbetslivet
Vi har ett starkt samarbete med arbetslivet, och tillsammans med dem har vi utvecklat denna kurs som ger de kunskaper som företagen efterfrågar.
”Vi har haft ett fantastiskt fint samarbete med olika verksamheter som bedriver palliativ vård med att identifiera behov, ta fram kursinnehåll och att skriva ansökan. Kursen är ett resultat av tät samverkan mellan vårdsektorn och utbildningssektorn. Med denna kurs bidrar vi till en god och nära vård i framtiden.”
Karin Wesström, affärsutvecklare TUC Yrkeshögskola
Examen, diplom m.m.
Efter avslutad godkänd kurs utfärdas ett utbildningsbevis.
Intresseanmälan
TUC Yrkeshögskola
Hemligheten bakom TUC:s och våra studerandes framgångar, består av att vi tillsammans levererar det som arbetsmarknaden vill ha; ambitiösa människor med högaktuell kunskap som flyger in i yrkesrollen med kortast möjliga startsträcka. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med...