Filtrera efter
Kravanalys / Test
Utbildningstyp
Plats
Utbildningsform
Fler filter
Visar 1-20 av 20 träffar
Annonser

Fler kategorier inom Kravanalys / Test

Populära platser

Reportage inom Kravanalys / Test

Utbildning till kravanalytiker

Vilken utbildning ska jag gå för att bli kravanalytiker?

För dig som drömmer om att jobba som kravanalytiker i framtiden finns det flera vägar att gå. Det finns mellan ett och två år långa yh-utbildningar som gör dig redo att direkt ta steget ut i arbetslivet. Du kan också läsa en längre kandidatutbildning på universitet eller högskola, exempel en systemvetenskaplig eller civilingenjörsutbildning med datainriktning.

Under studierna kommer du att lära dig att tänka nytt, ta initiativ, samarbeta med andra samt att lösa problem.

Vad gör en kravanalytiker?

Som kravanalytiker är du i princip en kommunikationslänk mellan en verksamhet och deras IT-verksamhet. Din arbetsplats är på IT-avdelningen, eller ett IT-konsultföretag, och ditt ansvar är att hitta ett behov som du förvandlar till krav som sedan kan åtgärdas. Med andra ord så hjälper du verksamheten, som ofta är ett företag, att formulera och möta mål men också att identifiera både möjligheter och hot.

Genom att dela upp målet i mindre delar kan och ska verksamheten kunna svara på följande frågor:

  • Vilken lösning finns på problemet?
  • Vad måste göras för att vi ska nå fram till en lösning?
  • Vilka människor och system interagerar med problemet?

Kravanalytikern tar sedan fram IT-relaterade lösningar som uppfyller kraven och behovet som beställaren har. En kravanalytiker jobbar med människor både i och utanför företaget så det är viktigt att du är en social människa som har lätt för att samarbeta med andra. En av dina uppgifter är att ge dem det stöd de behöver för att klara sina uppgifter.

Kravanalytiker, testare, IT- och mjukvarutestare – vad är egentligen vad?

Det finns flera yrkestitlar inom området men vad är egentligen vad? Studentum ska försöka reda ut begreppen!

Kravanalytikern är den som identifierar ett problem, hur lösningen ser ut och som tar fram en strategi för hur målet ska nås. Du som kravanalytiker genomför alltså inte aktiviteterna – det är testarens uppgift. Mjukvaru- samt IT-testare, och även kvalitetssäkrare, är egentligen andra benämningar för testare. Testarens uppgift är att utveckla nya IT-system, du som testare undersöker så att inga fel uppstår och hur användarvänligt systemet egentligen är.

Vad kan jag jobba med efter en utbildning till kravanalytiker?

Efter utbildningen kan du dels jobba som kravanalytiker, men också som testare. För att lyckas i din yrkesroll är det bra om du är kommunikativ, tekniskt lagd och nyfiken. Det är väldigt bra om du är duktig på att lyssna på andra eftersom en stor del går ut på att förstå vad användare menar och på så sätt dra slutsatser för vad som behövs göras.

Exempel på vad du kan jobba med:

  • Kravanalytiker/kravställare
  • Testare/kvalitetssäkrare
  • Verksamhetsanalytiker
  • Business Analyst
  • Produktägare

Möjliga arbetsplatser är organisationer, IT-avdelningar, myndigheter och IT-konsultföretag. Som konsult kan du arbete ibland annat bank-, finans- och försäkringssektorn.

Studentum önskar dig lycka till!