Utbildningar inom psykiatri

Gör skillnad och spetsa din kompetens. Vill du spetsa din kompetens för att hjälpa människor som lider av psykisk ohälsa? Här hittar du utbildningar till bland annat specialistundersköterska inom psykiatri. Hitta din utbildning nedan!
Filtrera efter
Psykiatri
Utbildningstyp
Plats
Utbildningsform
Fler filter
Visar 1-20 av 32 träffar
1
2
Annonser

Populära platser

Reportage inom Psykiatri

Elever och lärare berättar om KUI vuxenutbildning och hur det är att studera här. KUI utbildar dig som vill arbeta med människor inom vård, omsorg, barn, fritid och hälsa.

Utbildningar inom psykiatri 

Vill du arbeta med psykisk ohälsa? Eller är du intresserad av att lära dig mer om psykiatri? Det finns flera olika utbildningar inom psykiatri att välja mellan för dig som vill studera ämnet. Det finns kortare kurser, utbildningar på universitet och högskola samt yrkesutbildningar till bland annat specialistundersköterska inom psykiatri. Under en kurs inom psykiatri får du bland annat lära dig psykiatrins historia och behandlingsmetoder. Det finns utbildningar med olika inriktningar och längd, det gäller bara att du hittar den som lockar dig mest.  

Vad gör en specialistundersköterska inom psykiatri? 

Som specialistundersköterska inom psykiatri arbetar du med att hjälpa och vårda människor som lider av psykisk ohälsa. Du ger patienterna den vård de behöver utifrån deras behov och problematik. Ofta skapas en plan för hur vården ska se ut för varje individuell patient. Som specialistundersköterska inom psykiatri är det även en del av ditt jobb att patienterna ska känna sig trygga och omhändertagna och du samarbetar ofta med till exempel sjuksköterskor och läkare. Du kan arbeta under kontorstid eller nätter och helger beroende på din arbetsplats. Ofta ingår administrativa arbetsuppgifter samt kvalitetsarbete för att utveckla och förbättra arbetet.  

Utbildning till specialistundersköterska inom psykiatri 

Behörighetskraven för att gå en utbildning till specialistundersköterska inom psykiatri är oftast att du behöver vara utbildad undersköterska samt ha arbetslivserfarenhet, men kraven kan vara olika på olika utbildningar. Du utbildar dig på en yrkeshögskola och studierna pågår oftast under ett år. För att vara behörig för yrkeshögskolestudier måste du ha en gymnasieexamen, kommunal vuxenutbildning eller en svensk utbildning som motsvarar en gymnasieexamen. Om du har kunskap inom yrket men saknar betygen som krävs kan du ansöka om att komma in på utbildningen baserat på reell kompetens. Det innebär att du argumenterar för att din arbetslivserfarenhet motsvarar behörigheten som krävs och att du bör komma in på utbildningen baserat på din kunskap.  

Det finns utbildningar både på plats i olika städer och på distans om du hellre studerar hemifrån. Eftersom utbildningen leder till ett praktiskt yrke ingår en praktikperiod för att du ska ha möjligheten att utveckla dina kunskaper. Ofta har du tydliga mål som du ska nå under din praktikperiod.  

Under utbildningen har du troligen kurser inom bland annat hälsopedagogik, medicin, psykologi samt praktik eller LIA som det ofta kallas (lärande i arbete).  

Jobbmöjligheter som specialistundersköterska inom psykiatri 

Efter en utbildning till specialistundersköterska inom psykiatri har du specialiserade kunskaper inom psykiatrisk omvårdnad. Enligt Arbetsförmedlingen är behovet av undersköterskor stort, både i nuläget och inom de närmsta åren. Som undersköterska kan du arbeta på till exempel en vårdcentral, ett behandlingshem eller ett sjukhus.