Universitets- och högskoleutbildningar utomlands

Vidga dina vyer och studera utomlands!. Längtar du efter ditt livs äventyr och vill samtidigt utbilda dig till ditt drömyrke? Ta dig utanför Sveriges gränser och välj en universitets- eller högskoleutbildning utomlands! Hitta din drömutbildning nedan. 
Filtrera efter
Kategori
Universitets- & högskoleutbildning
Utlandsstudier
Utbildningsform
Fler filter
Visar 1-20 av 581 träffar
1
2
3
4
...
30
Annonser

Populära kategorier

Artiklar inom Universitets- & högskoleutbildning

Populära platser

Reportage inom Universitets- & högskoleutbildning

Universitets- och högskoleutbildning 

Längtar du efter att studera vidare efter gymnasiet? Det kan vara svårt att veta vad du ska välja i en djungel av olika vägval. Vi hjälper dig att reda ut vad en universitets- och högskoleutbildning faktiskt innebär. 

Studera på olika nivåer på universitet- och högskola

På universitet och högskola kan du studera på både grundnivå och avancerad nivå. Studier på grundnivå leder till en kandidatexamen och studier på avancerad nivå leder till en magister- eller masterexamen. Vad som skiljer en universitetsutbildning från en högskoleutbildning är att en universitetsutbildning erbjuder ytterligare en nivå av studier, nämligen forskarnivå. Denna nivå leder till en doktorsexamen vilket är den högsta akademiska nivån i Sverige. 

Hur lång är en universitets- och högskoleutbildning? 

Längden på din universitets- och högskoleutbildning kan variera beroende på ämne, nivå och studiefart. Universitets- och högskoleutbildningar är uppbyggda på kurser där du djupdyker inom ett specifikt ämne som relaterar till ditt valda program. En kurs kan pågå i allt mellan 5-20 veckor. Om du ansöker till ett program på universitetet eller högskola är programmets kurser förutbestämda, men du kan även skräddarsy din egen utbildning genom att sätta ihop kurser på egen hand. Detta leder till en generell examen. 

Universitets- och högskolestudier bygger på högskolepoäng. Om du studerar på heltid under ett år (40 veckor) samlar du ihop 60 högskolepoäng. Under tre års  heltidsstudier kommer du att ha 180 högskolepoäng vilket är en kandidatexamen. Därefter kan du plugga vidare på avancerad nivå. 

Utlandsstudier 

Trots att det svenska utbildningssystemet är en väldigt bra väg att för dig som vill ut i arbetslivet är det inte bara Sverige som erbjuder universitets- och högskoleutbildningar i världsklass. Universitets- och högskolestudier är ett stort steg som innebär mycket eget ansvar. För den våghalsige som vill ta ytterligare ett steg är utlandsstudier ett ypperligt tillfälle att växa, både personligt och kunskapsmässigt. 

Att studera utomlands är populärt bland svenska studenter. Utlandsstudier har många fördelar. Det är meriterande för ditt framtida arbetssökande och du kommer även att växa och utvecklas som människa. Själva ansökningsprocessen kan gå till på olika sätt; ansöka på egen hand eller via en förmedlare. Du som för närvarande är universitetsstudent kan även ansöka om en utbytestermin via ditt universitet eller högskola. 

Utbytestermin 

Om du valt att studera på ett svenskt universitet eller högskola men ändå vill testa på utlandsstudier är en utbytestermin en perfekt möjlighet för dig. Genom att ansöka till kurser utomlands får du möjligheten att uppleva ett nytt land samtidigt som du kan tillgodoräkna dina poäng på din svenska examen. Via ditt universitet kan du se om en utbytestermin är möjlig för just ditt program samt vilka länder och skolor universitetet samarbetar med. 

Utlandsstudier med hjälp av en förmedlare

Ett populärt och smidigt tillvägagångssätt för dig som är i tankarna att studera utomlands är att ta hjälp av en förmedlare eller en organisation. En förmedlare hjälper dig med hela ansökningsprocessen - allt från studievägledning till hur du hittar boende i ditt studieland. 

Hitta din förmedlare här!

Populära länder att studera i

Vad som kan vara bra att tänka på innan du ansöker till dina utlandsstudier är att kolla upp all information kring vad för typ av dokument och liknande som kan tänkas behövas. Det kan handla om visum, engelskatest och betygsunderlag. Detta kan också skilja sig beroende på om du vill studera i ett EU-land eller inte. Men oroa dig inte, allt detta och lite till hjälper förmedlaren dig med om du så önskar! Här hittar du en lista på några av de mest populära länderna att studera i: 

USA

Storbritannien

Australien

Spanien 

Danmark 

Polen

Finansiering för utlandsstudier 

Att studera utomlands kan ofta vara ganska dyrt. Däremot är du berättigad till studiebidrag och studielån från Centrala studiestödsnämnden under dina utlandsstudier. Du kan även ta merkostnadslån för eventuella extrakostnader vid inresa, boende och försäkring. Här kan du läsa mer om finansiering för dina utlandsstudier.