Är du intresserad av att forma framtidens städer, byggnader och infrastruktur? Har du en passion för teknik och design? Då kan yrket som byggingenjör vara något för dig. I denna artikel guidar vi dig genom stegen för att bli en byggingenjör i Sverige, från utbildningsvägar till de egenskaper du behöver för att lyckas i yrket.
Förslag på utbildningar
Vad gör en byggingenjör?
Byggingenjörer spelar en central roll i byggprocessen. De arbetar med att planera, designa och övervaka konstruktionen av byggnader och infrastruktur. Detta inkluderar allt från bostäder och kontor till broar och vägar. Byggingenjörer ser till att projekt är säkra, hållbara och ekonomiskt genomförbara.
Ingenjörer inom bygg och anläggning arbetar ofta med ett projekt i taget. Det gäller att du har en förmåga att förstå dig på olika typer av utmaningar då du kan gå från ett projekt som handlar om nybygge till rivnings- eller ombyggnationer.
Vilka arbetsuppgifter har en byggingenjör?
- Utforma och beräkna konstruktionslösningar
- Övervaka och koordinera byggprojekt
- Säkerställa att projekt följer lagar och regler
- Samarbeta med arkitekter, entreprenörer och andra ingenjörer
- Genomföra riskbedömningar
- Hantera projektbudgetar och tidplaner
Så utbildar du dig till byggingenjör
För att bli byggingenjör i Sverige krävs det en relevant eftergymnasial utbildning. Det finns flera utbildningsvägar beroende på ditt intresse och din önskade karriärväg. Det finns olika inriktningar på utbildningar för en byggingenjör att välja mellan, exempelvis byggteknik, infrastruktur och hållbart byggande.
Utbildning till byggingenjör på universitet och högskola
Byggingenjörer i Sverige har ofta en civilingenjörsexamen eller högskoleingenjörsexamen i byggteknik eller väg- och vattenbyggnad. Dessa program erbjuds på flera tekniska universitet och högskolor över hela landet. Utbildningarna varierar mellan tre och fem år, beroende på om du siktar på en högskoleingenjörsexamen eller en civilingenjörsexamen. För att vara behörig att söka till byggnadsingenjör behöver du ha grundläggande behörighet + Fysik 2, Kemi 1 och Matematik 3c eller Matematik D. Vill du utbilda dig till civilingenjör som också kan öppna upp för ett yrkesliv som byggingenjör, behöver du grundläggande behörighet samt Fysik 2, Kemi 1 och Matematik 4.
Utbildning till byggingenjör inom andra skoltyper (YH, komvux, yrkesutbildning, folkhögskola)
Det finns också yrkeshögskoleutbildningar (YH) som erbjuder mer specifika program inriktade mot byggsektorn, såsom byggprojektledning eller hållbart byggande. Dessa program är ofta utformade i nära samarbete med industrin och kan vara ett bra alternativ för de som önskar en mer praktisk inriktning på sin utbildning eller som vill snabbt ut i arbetslivet.
Utbildningar till byggingenjör på universitet och högskola
Egenskaper du behöver som byggingenjör
Utöver att inneha rätt kompetens kan du tänka dig att rätt egenskaper för rollen som sjuksköterska också spelar en avgörande roll för hur du kommer axla arbetet. Utmärkande egenskaper för en sjuksköterska är följande:
🔎 Noggrannhet
Med ett stort ansvarsområde på byggprojektet gäller det att du har ett öga för detaljer och är noggrann.
💬️ Kommunikativ förmåga
Du kommer behöva planera och leda andra i rollen som byggingenjör. Det är viktigt att du kan ge tydliga instruktioner och information till kollegor och andra parter.
🤝 Problemlösningsförmåga
Vid planering och byggnation kan olika problem uppstå och ingenjörens jobb är att hitta lösningar så att projekten kan fortsätta.
📝 Organisationsförmåga
Som ingenjör inom bygg och anläggning arbetar du oftast inom stora projekt eller flera mindre samtidigt och det är mycket att hålla koll på.
🙂 Social förmågaI yrkesrollen är det viktigt att knyta kontakter både externt och internt.
Vad tjänar en byggingenjör?
Ta reda på om genomsnittslönen skiljer sig mellan manliga och kvinnliga byggnadsingenjörer och se hur olika inriktningar och yrkesrollen kan påverka lönen.
Källor: arbetsförmedlingen.se, Statistiska centralbyrån